Sterkt møte med universitetsansatte som blir forfulgt i sitt hjemland

Skrevet av administrasjonssjef ved NITH, Jan Duvaland

Mandag kveld fikk jeg anledning til å delta ved utdelingen av Universitetet i Oslo sin Menneskerettighetspris for 2012. Den kalles også for Leo Eitinger-prisen, oppkalt etter en jødisk vitenskapsmann som overlevde opphold i tyske konsentrasjonsleirer og senere ble professor i psykiatri ved UiO.

Årets pris gikk til Robert Quinn som stifter av og direktør ved Scholars at Risk (SAR). Dette er en organisasjon som arbeider for å fremme akademisk frihet og for å beskytte truede akademikere.  I autoritære regimer blir det utøvet et stort press for å bringe regimekritikere til taushet. Lærere og forskere blir observert og sjekket, da myndighetene vet at de har store påvirkningsmuligheter overfor sine studenter.

SAR driver både et preventivt arbeid ved å ha observatører i mange land som rapporterer om situasjonen ved universitetene, og de hjelper truede personer ut av landet ved at de får opphold ved et universitet som er med i SAR. En invitasjon til å oppholde seg ved X universitet i Y land kan være den muligheten som en akademiker får for å jobbe i frihet en periode.

NITH er medlem i SAR og som institusjonskontakt var jeg også med på medlemsmøtet for SAR Norge der Robert Quinn var til stede sammen med to professorer og en journalist som er på opphold i Norge gjennom SAR. Det var sterke møter, først med professoren og skuespilleren fra Syria som fremførte en monolog der hun fremstilte en som blir forhørt av landets militærmakt. Minst like sterkt var det å se dokumentarfilmer laget av en journalist fra Iran som hadde vært fengslet flere ganger, og å møte professoren fra Eritrea som før Norgesoppholdet har vært i Tyskland da han blir forfulgt i sitt hjemland.

SAR gjør en stor innsats for ytringsfriheten og har også øyne rettet mot demokratier der akademikere blir fratatt sin frihet ved å bli isolert eller brakt til taushet gjennom mer sofistikerte metoder enn i de autoritære regimene. I noen tilfelle samarbeider de med Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner. I Norge er det også et samarbeid med SAIH, Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond som for tiden jobber med å få til lignende hospitantordninger for studenter som blir forfulgt for sine ytringer i hjemlandet.

NITH er medlem av SAR og betaler medlemskontingent. Vi vil kunne få besøk av en av de som er på gjesteopphold i Norge gjennom SAR, og som enkeltpersoner kan vi engasjere oss i kampanjer som drives av SAR, f.eks. henvendelser til myndigheter i forbindelse med rettsaker og fengslinger.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under IT og samfunn, Studentpolitikk, Utdanning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s